Покалівська волость в 1920-1922 рр. | ЗАЛІЗКО М.Ю.

Записи Микити Юхимовича Залізка, в 1920-их роках, інструктора сільських комнезамів з обліку і вилученню куркульських земель, про тогочасні події в Покалівській волості. Матеріал, як і подобає автору – номенклатурному діячу, повністтю поданий з “правильної точки зору в ідеологічно вірному тоні”, але ж все таки багатий фактами та призвищами, і може бути цікавих дослідникам родоводів та  історії краю.

Від упорядника:
У книзі Сергія Бондаренка “Крізь віки” я зустрів інформацію про наділи землі, які отримали мої земляки-покалівці в результаті відміни кріпацтва. Зацікавився, звідки інформація. Згодом мій брат Юрій Старовойт надіслав мені копію Записок нашого земляка Микити Юхимовича Залізка. В Записках він описує період 20-х років минулого століття, післяреволюційні події в Покалівській волості. Я думаю, багатьом буде цікаво познайомитись з цими матеріалами, відчути дух епохи.

Враховуючи те, що автор вживає нові назви сіл: Полісся замість Жолоні (1946), Коренівка замість Годотеля (1947), Барвінкове замість Кур’янів (1965), Ільїнка замість Паршової, а також коли автор описує долю земляків, то я припускаю, що Записки автором були написані десь після 1978 року.
Наводжу Записки мовою оригіналу та зберігаю орфографію автора.

Валентин НЕЛЕП

Читати: Покалівська волость в 1920-1922 рр. | ЗАЛІЗКО М.Ю.