Народна демонологія Полісся: Публікації текстів в записах 80-90-х років XX століття. Т. I-IV

Цей проект є новим етапом великої роботи по обробці, класифікації та підготовці до публікації польових матеріалів Поліської етнолінгвістичною експедиції в українське, білоруське і російське Полісся під керівництвом академіка Н. І. Толстого в 80-х – початку 90-х рр. XX ст. Основна практична мета даного проекту – наукова підготовка до видання корпусу польових матеріалів по поліській демонології.

Представлені матеріали забезпечені детальними науковими коментарями і довідковим апаратом.

Народна демонологія ПоліссяДо першого тому «Народної демонології Полісся» увійшли тексти, які містять повір’я про людей з демонічними властивостями: відьми, чаклуна, чаклунки, знахаря, «знаючих», «волколаков», а також про один з найбільш характерних результатів шкідливої діяльності відьом і чаклунів – заломі.

Народна демонологія ПоліссяДо другого тому видання увійшли тексти, які містять уявлення про міфологізованих посмертних іпостасях людини (душа, небіжчик, душі предків), а також про міфологічних персонажів, що походять з «нечистих» небіжчиків, до яких відносяться діти, які померли нехрещеними, самогубці, «ходячі» небіжчики і русалки.

У третьому і четвертому томах представлено науково оброблений корпус польових матеріалів по поліській демонології, що включає в себе відомості про міфологізацію природних явищ (наприклад, вихор) і людських станів (наприклад, персоніфікації хвороб, долі, смерті), а також результати діяльності “знаючих” (пристріт, псування). Народна демонологія ПоліссяОпубліковані матеріали містять відомості про тринадцять міфологічних персонажів і явища. Дані про кожного персонажа представлені у вигляді корпусу міфологічних мотивів, кожен з яких забезпечений окремими коментарями. Описаний за єдиним принципом польовий матеріал не тільки дозволяє побудувати повну типологію і класифікацію поліської міфологічної системи, а й дає можливість простежити діалектні відмінності в міфологічних віруваннях різних ареалів Полісся.Народна демонологія Полісся

У роботі описана типологія елементів міфологічної системи Полісся, проаналізовано ступінь їх поширеності в різних ареалах досліджуваного регіону.

Для підготовки цього проекту були відібрані тексти з 88 сіл Полісся, в тому числі: з 22 сіл Брестської обл., 28 сіл Гомельської обл., 5 сіл Волинської обл., 7 сіл Рівненської обл., 11 сіл Житомирської обл., 1 села Київської обл., 8 сіл Чернігівської обл., 2 сіл Сумської обл., 3 сіл Брянської обл.

  • Формат файлів: PDF
  • Мова: Російська

Скачати Народная демонология Полесья: Публикации текстов в записях 80–90-х годов XX века. Т. I-IV