Волинь середини XIX століття в малюнках Наполеона Орди

У 1873 у Варшаві виходить друком “Album widokow historycrnych Polski” (“Альбом історичних краєвидів Польщі”). Літографії за малюнками Наполеона Орди.

Альбом історичних краєвидів Польщи. Мальвано з натури Наполеон Орда

Художник багато подорожував і робив замальовки пейзажів, архітектурних пам’яток, міст і містечок України, Польщі, Литви, Білорусі.

Художник систематизував свої малюнки, виокремивши кожну з губерній у папку. Малюнки краєвидів Волині сустрічаються з 1 по 4 серію.

Він приділив особливу увагу відображенню садиб і пам’ятних місць, цілий ряд малюнків художника дає уявлення про архітектуру села середини XIX століття. На них народна дерев’яна архітектура передана з великою вірогідністю і збереженням національного колориту.

Список літографій в альбомі

Однак найбільш широко в роботах Наполеона Орди представлена міська архітектура. З особливою увагою художник замальовував стародавні замки, багато з яких вже в той час лежали в руїнах.

Свої малюнки художник виконував олівцем, доповнював аквареллю, гуашшю і сепією. Саме ця техніка малювання, якою він досконально володів, давала змогу оперативно і найбільш точно відображати архітектурний пейзаж в умовах подорожі. Художник працював на одиному форматі паперу – лист завдовжки близько 30 см, наклеєний на планшетку.

Літографував малюнки майстер літографії Алоїз Місерович у майстерні Максиміліана Фаянса у Варшаві.

В цій публікації відібрано літографії які стосуються тогочасної Волинської губернії.