Стація в урочищі Піщаному біля Народич | ІВАН ЛЕВИЦЬКИЙ

У 1925 р. І.Ф. Левицький відкрив палеолітичнустоянку на дюні в ур. Піщаному біля містечка Народичі. Перші польові дослідження проводились у 1927 р. і тривали до 1929 р. Для остаточного з’ясування складної стратиграфічної ситуації дослідники шурфували пам’ятку, околиці (усього закладено 30 шурфів).

Результатом стала робота опублікована у 1930 році у річнику кабінету антропологіїї ім. Ф. Вовка

Читати повний текст роботи Стація в урочищі Піщаному біля Народич / І . Ф . Левицький // Антропологія . – 1930. – Т . І V. – Київ

І. Ф. Левицький народився у 1896 р. у родині священика у містечку Народичі, на Овруччині. Навчався у Волинській духовній семінарії, а згодом у Ветеринарному інституті в Харкові. 

З листопада 1920 р. працює в Овруцькій повітовій Наросвіті (з квітня 1921 р. — завідувач).
Під час свого перебування в Овручі провадив археологічні розвідки на Словечансько-Овруцькому кряжі: відкрив палеолітичну стоянку Довгиничі, неолітичну стоянку поблизу с. Бондарі та кілька стоянок мезо-неолітичного часу. Став ініціатором утворення Овруцького повітового музею та Овруцької науково-археологічної комісії.
 
В 1924-1927 рр., проводить широкомасштабні дослідження в околицях містечка Народичі: дослідив залишки укріплень давньоруського городища та середньовічного замку, неукріплений посад й курганний могильник в історичній частині Народич; виявив та дослідив 13 різночасових поселенських пам’яток, зокрема найбільш відоме неолітичне поселення, в ур. Піщане, та 26 курганних груп (в кожній розкопано декілька курганів) в межиріччі рр. Уж та Жерев та їх допливів, в околицях Сельця та Народич; провів розвідки поблизу сіл Липлянщина, В’язівка, Болотниця, Розсохи, Селець, Ст. Шарно, Лозниця, х. Булев, х. Розсоховського, х. Уманці та інших населених пунктів сучасної Народиччини.
Ще раз повертається до дослідження пам’яток своєї малої батьківщини в 1949 р.: разом із московським науковцем Ю. В. Кухаренко проводять дослідження курганних могильників слов’янського часу в околицях с. Селець. Всього на теренах Народиччини І. Ф. Левицьким було відкрито і досліджено більше 50 археологічних пам’яток.